Direct een afspraak maken? Bel 06 452 718 11

Zwangerschap en misselijkheid

9 januari 2015

Reacties

Off
 januari 9, 2015
 Off
Categorie Zwangerschap

Zwangerschap is voor mijzelf een actueel onderwerp omdat ik momenteel zwanger ben van mijn 2e kindje. In de serie blogs die ik de komende maanden ga schrijven, ga ik meer informatie geven over actuele onderwerpen die bij de zwangerschap horen.

De oorzaak van misselijk zijn tijdens je zwangerschap is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen de veranderingen in je hormonen een belangrijke rol hierin. Bij de meeste zwangeren gaat de misselijkheid vanzelf over, na 12 tot 16 weken. 20% blijft echter de hele zwangerschap misselijk.

Vaak wordt er gesproken van ochtendmisselijkheid, deze term klopt niet helemaal want ook in de loop van de dag of zelfs ‘s nachts kan de misselijkheid opkomen.

 

Misselijkheid verminderen en voorkomen

Iedere vrouw en elke zwangerschap zijn anders. Wat voor de één werkt, kan voor de ander niets doen, dat is een kwestie van uitproberen. Hieronder geef ik je wat tips:

  • Doe het rustig aan. Drukte en stress zorgen voor meer misselijkheid.
  • Slaap voldoende. Een tekort aan slaap kan de misselijkheid ook verergeren.
  • Eet kleine beetjes ineens. Probeer grote hoeveelheden eten te vermijden.
  • Neem altijd iets mee als je de deur uitgaat.
  • Vermijd scherpe kruiden, vette producten, sinaasappelsap en koffie. Deze kunnen misselijkheid verergeren.
  • Ben je meteen bij het opstaan misselijk? Leg een droge cracker of soepstengel en een flesje water naast je bed zodat je nog voor het opstaan wat kunt eten en drinken.
  • Krijg je een wee gevoel in je maag of wordt je overvallen door de misselijkheid? Neem dan direct iets lichts te eten: een snee peperkoek, een cracker met mager beleg, een soepstengel of rijstwafel.
  • Voorkom dat je maag helemaal leeg is en eet verspreid over de dag kleine hoeveelheden.

 

Extreme misselijkheid en overgeven

Heb je last van extreme misselijkheid en moet je veel overgeven? Neem dan contact op met je huisarts. Er bestaan medicijnen die dit kunnen verminderen. Ook is het belangrijk om te voorkomen dat je lichaam uitdroogt.

 

Ik wens je een fijne zwangerschap toe!

Comments are closed.