Direct een afspraak maken? Bel 06 452 718 11

Omgaan met stress

4 december 2012

Reacties

Off
 december 4, 2012
 Off

Stress is een reactie op prikkels of condities die spanning veroorzaken. Het is een manier van je lichaam om te kunnen reageren op bedreigende situaties. Niet alle stress is negatief. Positieve stress wordt bijvoorbeeld ervaren tijdens uitdagingen waar je plezier aan beleeft, zoals meedoen aan een sportwedstrijd of parachutespringen.

Langdurige stress kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het gepaard gaat met een verandering in de werking van het immuunsysteem. Daarnaast kan langdurige stress leiden tot geheugenproblemen.

Iedereen ervaart wel eens een periode van stress in zijn leven. Bijvoorbeeld bij een ingrijpende gebeurtenis als een verhuizing of het regelen van je bruiloft. Maar ook langdurige mentale inspanning en werkdruk leiden op den duur tot stress.

 

5 tips om beter te kunnen omgaan met stress

1. Verdoe je tijd niet met problemen die je op dat moment toch niet op kunt lossen. Richt je op zaken waar je wel invloed op hebt. Leer relativeren, is het allemaal wel zo ontzettend belangrijk?

2. Zorg dat je werk goed georganiseerd is. Leer timemanagement en organiseer je werk zo dat het past binnen de beschikbare tijd. Denk vooruit en plan je werkzaamheden, maak lijstjes en stel grenzen. Zeg nee tegen alles dat teveel is.

3. Maak tijd voor ontspanning. Zoek afleiding, bijvoorbeeld door het lezen van een boek, maak een wandeling of luister naar je favoriete muziek.

4. Leef gezond. Zorg dat je voldoende groente en fruit eet en neem de tijd om rustig te eten. Ook sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl en helpt om je gedachten even te verzetten. Daarnaast werkt een goede nachtrust stress verminderend.

5. Motiveer jezelf om je leefstijl aan te passen en zo stress te voorkomen. Is er een oorzaak voor de stress? Bedenk dan een oplossing. Stel haalbare doelen en motiveer jezelf om gezond te leven en voldoende te ontspannen.

Tip: wil je meer praktische tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met stress? Dan is de online cursus ‘Nooit meer zorgen of stress’ misschien iets voor je. Meer informatie over de e-cursus lees je hier.

Comments are closed.